Duurzame tips voor een verantwoorde reis.

Pelikaan Groepsreizen beschikt sinds februari 2023 over het Travelife partner award, wat betekent dat wij op meer dan 100 criteria zijn getoetst op het gebied van duurzaamheid. Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de reis niet alleen voor jou en je groep bijzonder is, maar ook de komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Wil je weten wat je zelf kunt doen? Lees snel verder!

Duurzaam op reis

Organiseer jij een groepsreis? Dan wil jij ook vast je uiterste best doen om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden door duurzame keuzes te maken op reis. Met relatief kleine keuzes en aanpassingen kunnen jullie een groot verschil maken voor de lokale bevolking, de natuur en cultuur.  Hieronder lees je meerdere tips waardoor jullie duurzamer reizen. 

1) Water besparen

Ga zuinig om met drinkwater en gebruik plastic flessen opnieuw als het mogelijk is om deze te hervullen. Gebruik daarnaast je handdoek meerdere dagen, door deze bijvoorbeeld niet op de grond te gooien. Zo verminder je ook de dagelijkse was in het hotel.

2) Vermijd zwerfafval

Maak zo min mogelijk gebruik van plastic tasjes en verpakkingen. Laat geen afval achter op het strand of op andere plekken, maar gebruik hiervoor de afvalbak.
Denk ook eens aan het opruimen van zwerfafval op het strand wat niet van jezelf is.

3) Voorkom voedselverspilling

Kies bewust voor een gevarieerde maaltijd bij het buffet en zorg dat je alleen opschept wat je daadwerkelijk op kan. Zo voorkom je onnodige voedselverspilling.

4) Compenseer je CO2-uitstoot

Je kunt ervoor kiezen om de CO2 van je reis te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld door initiatieven zoals Trees for All. Denk ook eens het meenemen van minder bagage. Pak alleen in wat je echt nodig denkt te hebben.

5) Respect voor de lokale bewoners en gebruiken

Respecteer de gebruiken en leefgewoontes van de lokale bevolking. Op een vakantiebestemming wonen ook vaak mensen, zorg ervoor dat zij toeristen niet als overlast gaan zien. Pas waar nodig je kleding aan en respecteer de lokale gebruiken, maak ook niet zomaar foto’s van mensen of dieren.

6) Koop geen verkeerde of verboden souvenirs

Het is natuurlijk heel leuk om iets mee naar huis te nemen als herinnering van je vakantie. Maar denk voordat je iets koopt of meeneemt of dat het wel verstandig is. Bijvoorbeeld het meenemen van schelpen op het strand of souvenirs die worden gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten worden ten zeerste afgeraden. Twijfel je, dan kun je altijd de website van de Douane raadplegen.

7) Maak geen excursies die niet goed voelen

Zwemmen met dolfijnen, knuffelen met tijgers of ritjes op een olifant zijn niet verantwoord. Boek deze excursies daarom niet en kijk naar alternatieven, zoals het bezoek van een olifantenopvang.