6 minuten

Vereniging Vrouwen van Nu in Dresden

Deze gezellige vrouwenvereniging is met Pelikaan Groepsreizen op reis geweest naar Dresden. Zij namen maar liefst acht dagen de tijd om al het moois van deze regio in Duitsland te gaan ontdekken. Wat hebben ze genoten! Eén van de dames uit de groep is Ina; zij vertelt in geuren en kleuren over de fantastische reis die zij hebben gemaakt in dit reisverslag. Daar wordt nog lang over nagepraat!

Dag 1: op naar Dresden!

“Op de parkeerplaats aan de Beneluxweg staat iedereen al netjes te wachten als de luxe touringcar met Olaf aan het stuur komt aanrijden. Onze chauffeur is uiterst behulpzaam met het inladen van onze koffers en als iedereen zijn plekkie gevonden heeft, kunnen we om klokslag 07.00 uur op weg naar Dresden. Aangezien 1 mei een feestdag is in Duitsland, mogen er die dag geen vrachtwagens de weg op. Wat een verademing!

De bustocht leidt ons via Eindhoven, Venlo, Duisburg, Oberhausen en Dortmund naar Kassel. Hier maken we een klein stop om daarna door te rijden naar Friedland, waar we de lunch op een mooie locatie nuttigen. Na de lunch rijden we via Göttingen en Leipzig naar Dresden. Onderweg zien we volop mooie geel gekleurde koolzaadvelden, net ingezaaide of alleen nog maar omgeploegde akkers en de nodige weilanden met zonnepanelen. Helaas hebben we onderweg bijna een uur stilgestaan waardoor we pas om 19.30 uur aankwamen. Hotel Amedia is heel mooi gelegen, langs de Elbe in een buitengebied van Dresden.

Tijd om onze koffers uit te pakken is er op dat moment niet, want om 19.45 uur gaan we aan tafel. Iedereen is er over eens dat het hele mooie kamers zijn, met king size éénpersoonsbedden en zelfs de naam Dresden in de overgordijnen gedrukt…”

Dag 2: mee op pad met gids Bart 

“Vanaf 06.30 uur kunnen we ontbijten en de keuze was reuze! We zijn om 09.00 uur vertrokken naar Dresden, waar gids Bart ons meenam voor een fantastische rondrit en een stadswandeling. Wat kan deze gids mooie en gezellige verhalen vertellen! Het gaat over o.a. Friedrich August 1 der Starke, keurvorst van Saksen en koning van Polen. Af en toe speelt hij een “vertoverde” à la Geer en Goor, en zijn danskwaliteiten brengt menig lachje teweeg.

De oude binnenstad van Dresden is eigenlijk helemaal niet zo groot. Bart neemt ons mee naar het Rathaus (als je er geen raad mee weet, ga je maar naar huis) met de machtige 98 meter hoge toren. Dankzij de Goldener Mann op de top is het geheel 116 meter hoog. Ook voert hij ons langs de Kreuzkirche, de Onze Lieve Vrouwenkerk en de binnenplaats van de wereldberoemde Zwinger. Prachtig, geheel in Barokstijl, met een doorgang naar de Theaterplatz ontworpen door Gottfried Semper. We kijken onze ogen uit. Tot slot neemt hij ons ook mee naar de Afrikaanse wijk en het oudste melkwinkeltje (139 jaar!) met hele mooie tegels. Na een lunch met broodjes zijn we ’s middags vrij om alles nog eens voor onszelf te bezichtigen.”

Dag 3: natuur én glühwein!

“Tijd voor een bezoek aan het Nationaal park Sächsische Schweiz: een bijzonder prachtig natuurgebied. Velen van ons maken hier een prachtige wandeling. De lunch is in Krippen en daarna door naar Königstein om met een authentieke radarboot de Elbe af te varen richting Dresden. Eigenlijk verwacht je niet glühwein te gaan drinken op een boot in de maand mei, maar door het koude weer smaakt het bij menigeen prima! Via Pirna varen we naar Pilnitz, waar we overstappen op een hele mooie boot met de toepasselijke naam ‘August der Starke’.”

Dag 4: Joke vertelt honderduit

“Onze gids van vandaag is Joke, die al lang in Leipzig woont (vanaf 1984) en Nederlandse les heeft gegeven aan de universiteit. Zij weet het nodige te vertellen over der Wende, wir sind das volk en over 9 oktober 1989. Ze laat ons het gouden ei en de nodige mooie overdekte passages zien. Na een zeer geslaagde lunch in het mooie restaurant ‘Ratskeller’ krijgen we de middag vrij om naar eigen inzicht te besteden.”

Dag 5: de mijnen in

“Op zondag rijden we naar Freiberg met de bus om ’s morgens een bezoek te brengen aan Silberbergwerk (een zilvermijn in ruste). We krijgen jassen aan en een helm op en gaan met zes mensen tegelijk met de woorden ‘Glück Auf!’ met een liftschacht naar een diepte van 147 meter, waar diep onder de grond van alles en nog wat verteld wordt over hoe het er vroeger in de mijnen aan toe ging. Heel interessant om dat te horen.

Bij ‘zum goldenen Anker’ in Meissen is het tijd voor de lunch. Hier krijgen we bijna hetzelfde eten voorgeschoteld als de dag ervoor. Knöbel, rode kool en draadjesvlees en dat terwijl we allemaal gehoopt hadden op één of meerdere lekkere broodjes. Ik denk dat menigeen door twee keer per dag warm te eten wel enkele pondjes aangekomen zullen zijn.

Na het eten is het maar een hele korte rit naar het centrum van Meissen, waar we wat tijd door kunnen brengen om uiteindelijk een bezoek te brengen aan het porseleinmuseum. In onze eigen taal worden we van vertrek naar vertrek gestuurd en kunnen we aanschouwen hoe het porselein vervaardigd en geverfd werd. Echt alles is handwerk en waarschijnlijk is de prijs er daarom ook naar. We mogen er uiteraard alleen maar naar kijken en er niet aankomen. Jeetje, wat staan er dure kunstwerken. Vanaf dit moment kijken we geregeld onder de borden of er het teken van Meissen erop staat.”

Dag 6: een dagje Praag!

“Dag 6 staan we vroeg op, want we gaan naar de Tsjechische hoofdstad Praag. Dit is toch al snel 2 uur rijden van Dresden. Gids Katja sluist ons via een controlepost met de Polizei vanaf bovenin de stad naar het centrum. Wat een mooie stad en wat een torens die blinken langs alle kanten. Het is er behoorlijk druk. Zeer zeker op het plein bij het astronomische uurwerk. Vanuit restaurant Mozart waar we lunchen, hebben we daar een heel mooi gezicht op. Het historische centrum van Praag staat trouwens sinds 1992 op de Unesco werelderfgoedlijst. De Karelsbrug en het parlementsgebouw zien we vanuit de bus en vinden we heel erg mooi en statig, zoals dat aan de rivier de Moldau ligt. Al met al een hele mooie dag. Door de nog ruim 2 uur weer in de bus wel een lange dag.”

Dag 7: nog even shoppen…

“Dan is het alweer de 7e dag. Deze dag bezoeken we Schloss Moritzburg. Het toeval wil dat er een hele groep schoolkinderen in ouderwetse kleding, zoals die vast aan het hof gebruikelijk geweest zou zijn, daar rondloopt en uitleg krijgt van een hele enthousiaste schooljuf over – hoe kan het ook anders – August der Starke en zijn vrouwen. Op één van de trappen van het kasteel is ook nog een schoen van Assepoester te zien. We hebben er lekker gegeten en na afloop een groepsfoto gemaakt. Eenmaal terug in de bus doen we nog even Dresden aan, om nog te kunnen shoppen.”

Dag 8: de laatste dag

“Dan is het woensdag 8 mei, onze laatste dag van de vakantie. Jammer genoeg zit het er weer op. We rijden via dezelfde weg als we heen gekomen zijn, maar nu natuurlijk in tegenovergestelde richting (haha). Er is heel erg veel vrachtverkeer op de weg met langzaam rijdende files. In Kassel hebben we een lunch stop bij Zum Nestetal: een heel erg groot etablissement met de nodige zalen. Olaf, onze chauffeur, krijgt door de files te maken met reistijden die overschreven gaan worden. Om deze reden krijgen we in Someren een andere chauffeur, genaamd Pim, die ons naar ’t Draaiboompje in Moergestel rijdt voor ons afscheidsdiner. Gelukkig komt Olaf daar met zijn eigen auto ook naar toe, waarna we na een voortreffelijk diner in staat zijn met gepaste woorden van Marja afscheid van Olaf te kunnen nemen.

Wat mij rest zijn de woorden: Auf Wiedersehen, Good Bye! En we kijken uit naar een volgend jaar.”

Ook een groepsreis op maat?

Net als de Vrouwen van Nu ook een onvergetelijke reis maken met jouw groep? Vraag hier vrijblijvend een reisvoorstel aan, en wie weet gaan jullie ook zo’n diverse week boordevol avontuur tegemoet!

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia