5 minuten

Als VIP naar Albanië

Elk jaar organiseert Pelikaan Groepsreizen een VIP-reis om onze trouwen klanten eens even goed in de watten te leggen. Dit jaar maakten wij de VIP-reis wel héél speciaal! We vertrokken naar Albanië: een voor velen onder ons, nog onbekende bestemming. We kunnen alvast verklappen dat het een bijzonder interessante reis is geworden… Lees je mee?

Vroeg uit bed en een warm welkom

Op het onaardse tijdstip van 05.15 uur staan wij als reisleiding van Pelikaan Groepsreizen klaar op Schiphol om onze gasten te verwelkomen met een heerlijk Brabants worstenbroodje. Vaak is het begin onwennig, want slechts een klein gedeelte van de groep kent elkaar en voor de rest is het altijd even aftasten. De incheck verloopt gelukkig soepel en nadat iedereen zijn/haar plaatsje in het Transavia toestel gevonden heeft, roept de purser spontaan om: “We heten de de VIP-reizigers van Pelikaan Groepsreizen van harte welkom”. Superleuk en daarmee is de toon van de reis meteen gezet!

First stop: Tirana

Bij aankomst in Tirana, de hoofdstad van Albanië, staat Alda (onze lokale gids) ons al op te wachten. We stappen in de touringcar en Alda vertelt ons vanaf moment één alle ins & outs van haar land. Albanië kent in november uitzonderlijk zomerse temperaturen, dus we rijden eerst even langs het hotel om ons van wat kleding te ontdoen. Na zo’n vroege vlucht hebben de meesten wel trek, dus we maken kennis met de Albanese keuken en worden overstelpt met de meest heerlijke hapjes. Volgens Alda een goede traditie om je gasten welkom te heten; hier zijn wij het natuurlijk roerend mee eens.

Een plek vol geschiedenis

Al wandelend door de stad doet Alda haar verhaal, wat uiteraard begint met het feit dat Albanië sinds 1990 ontwaakt is uit de communistische tijd. Het centrum van de stad heeft sindsdien een transformatie ondergaan en de bevolking gaat daarin graag mee. Er zijn pleintjes te vinden met winkels en barretjes, maar je ziet ook de grote boulevards met gebouwen die herinneren aan het Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden. Overal staan gebouwen in de steigers en diverse gebouwen zijn voorzien van een mooi kleurtje verf.

Alda blijkt een lopend geschiedenisboek te zijn en kan al onze vragen beantwoorden. Na afloop van de wandeltour bezoeken we het National History Museum, maar voor een aantal mensen van de groep eist het vroege opstaan zijn tol. Zij keren op het gemak terug naar het hotel, waar ze een leuke verrassing treffen van team Pelikaan Groepsreizen! Dan is het tijd voor het avondprogramma: eerst een welkomstdrankje en daarna naar een verrassend restaurant, gelegen bovenop de Dajti Mountain (1100 meter). Hier gaan we met een kabelbaan naartoe en eerlijk is eerlijk: dat is best spannend in het pikkedonker!

De eerste souvenirs

Op zaterdag staat een langere busrit op het programma. Deze tijd kunnen we uitstekend benutten door iedereen iets te laten vertellen over het bedrijf waar ze werken en welke reizen zij al gemaakt hebben met Pelikaan Groepsreizen. Leuk om te horen en hierdoor leren we elkaar ook wat beter kennen. Niet lang daarna komen we aan bij het kasteel van Berat, een door Unesco beschermd stadje. Gebouwd op een heuvel met daarbij het ‘verstopte’ Onufri museum. Hier zien we o.a. prachtig bewaard gebleven 16e eeuwse schilderijen en fresco’s. We wandelen nog een stukje verder, genietend van het mooie uitzicht en het zonnetje, en de eerste souvenirs worden gekocht.

Wijntje hier, wijntje daar

We lunchen op een bijzondere locatie en gaan daarna de lokale Albanese ‘Cobo’ wijn proeven. Ook de raki-wijn, met een flink alcoholpercentage, wordt ons aangeboden. De terugrit lijkt opeens een stuk sneller te gaan, dankzij de muzikale ondersteuning en de polonaise die in de bus ontstaat!

De groep begint elkaar al aardig goed te kennen. Dat komt goed uit, want bij het diner in het hotel hebben ze elkaar hard nodig. We gaan namelijk quizzen! De reisleiding probeert elk groepje aan de tand te voelen en er blijkt een enorm fanatisme onderling te ontstaan. Wát een lol hebben we gehad! We sluiten deze gezellige avond af met een drankje en zoeken ons bedje op.

Nóg meer cultuur snuiven

Op de zondag vertrekken we richting Kruja, een middeleeuws stadje dat sterk verbonden is met de geschiedenis van de nationale held Skanderberg. We bezoeken hier het kasteel, wat tegenwoordig niet meer is dan een indrukwekkende ruïne. Ook bezoeken we het Etnografisch museum, gevestigd in een 19-eeuws Ottomaans huis, dat ooit behoorde tot de invloedrijke Toptani familie. Hier leren we over de manier van leven in die tijd en zien we o.a. diverse kledingstukken, de mini-hamam en de watermolen. Na dit bezoek hebben we de gelegenheid om de Ottomaanse bazaar te bezoeken, een goede plek om souvenirs te kopen en om een leuk tentje op te zoeken voor de lunch.

Na terugkomst in Tirana kunnen diegene die geïnteresseerd zijn mee naar het BunkArt2 Museum. Een indrukwekkende bunker in het hartje van de stad, die voormalig dictator Enver Hoxha voor hem en zijn militaire staf in tijd van oorlog heeft gebouwd. Een beklemmend bezoek, wat een absolute aanrader is. Om de groep ook kennis te laten maken met lokale dans en muziek, hebben we deze avond tijdens het diner een folklore-dansgroep uitgenodigd. Voorzichtig wagen sommigen een dansje op de dansvloer, maar meeklappen doen we allemaal!

En toen was het klaar…

Helaas is de vertrek dag gekomen en gaan we al vroeg aan het laatste ontbijt. We nemen afscheid van Alda en onze vaste chauffeur Daniel. De kennis van Alda was overweldigend en mede dankzij haar input hebben we heel veel over het land en haar gewoontes geleerd. In Amsterdam is het tijd om ook afscheid van elkaar te nemen. Onder het genot van een broodje en een kop koffie evalueren we in het kort deze bijzondere trip. De reisleiding van Pelikaan neemt veel complimenten dankbaar in ontvangst en we zwaaien iedereen uit. Hopelijk zien we elkaar op een volgende VIP-reis!

Welke reis ga jij maken?

Wil jij nou ook zo’n toffe reis maken naar Albanië? Of heb je misschien een andere bestemming in gedachten voor jouw groep? Wij denken graag met je mee om het tot een groot succes te maken. Vraag hier geheel vrijblijvend een reisvoorstel aan op maat.

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia